“Jeg ser dig” – en Young Adult roman

Hvis livet var planlagt fra start til slut

Forestil dig, at hele dit liv er planlagt fra start til slut. Hvis du allerede som 12-årig får præsenteret, hvad du skal studere og hvilket job du skal bestride. Du vælger også dit gravsted, kiste og de blomster den skal pyntes med. Tænk, hvis du bor i et land, hvor du som ganske ung får at vide, hvem du skal giftes med, hvor I skal bo og at det kun er tilladt at få ét barn. 

Sådan er det i landet Kelind, hvor Josinda vokser op. Hendes far, Philip, er kansler og hjernen bag de kontrollerede rammer. Han er overbevist om, at stram ydre styring er vejen til et lykkeligt liv. Når alle borgere ved præcist, hvad de skal og samtidig ved, at fejltagelser kan betyde deportation fra landet, bliver de mere effektive og målrettede til gavn for både den enkelte og hele samfundet. Næste naturlige skridt er at få implementeret en chip, så det er nemmere for myndighederne at kontrollere borgerens færden. 

Josinda er 18 år og skal starte på universitetet. Udefra set er hun perfekt på alle måder. Hun lader til at have accepteret sin skæbne, men inderst er hun i tvivl om, hvem hun er, og hvad hun kan. 

Et uheld på en løbetur bliver starten på afsløringen af en stor hemmelighed, og hendes liv bliver aldrig mere det samme. Hun begynder at stille spørgsmålstegn ved sin fars projekt, og hun begynder at forstå, at alt ikke er, som det ser ud på overfladen. 

Jeg har skrevet en roman i Young Adult genren. Inspirationen kommer fra samfundsudviklingen i dag, som har store konsekvenser for børn og unge. De forventes i høj grad at have en plan for deres liv. Unge mennesker føler sig pressede til at tage beslutninger, de ikke er klar til. Jeg oplever det på første parket med min datter, som er ved at begynde sit voksne liv.

I min historie har jeg forestillet mig, hvordan det kan se ud, hvis hele livet er planlagt ned i mindste detalje. Hvilke konsekvenser kan det få for en ung kvinde, som står på tærkslen til at blive voksen, når hun ikke har mulighed for selv at forme det liv, hun ønsker?

Hvad synes andre?

Det er en rigtig god historie. Altså virkelig god. Og jeg er ikke den eneste, der synes det. Jeg har haft andre til at læse med. De skriver: 

  • Karina Fredenslund Jensen skriver om bogen: “Så har jeg læst til ende, og undskyld mit fransk… Men hold nu kæft hvor er jeg begejstret – perfekt slutning for mig, da jeg er en sucker for politik og jura.”
  • Hun fortæller desuden: “Historien holder, den er aktuel i forhold til de nationalistiske/neo-liberale og fascistiske strømninger (Trump incl.) vi oplever for tiden – og så opstiller den jo en masse etiske dilemmaer – den ville passe perfekt til 9. kl + gym.”
  • Lotte Rosendal skriver: “Jeg er ikke længere god til at læse bøger. Jeg har ikke tålmodighed til det og har svært ved ”bare” at sætte mig ned og læse… men jeg endte med at blive så opslugt at jeg, hver gang jeg havde 5 min., hvor jeg ikke havde andet at lave, lige kunne nå at læse et kapitel. I dette travle samfund, fungerer det derfor godt med korte kapitler.”
  • Hun supplerer: “Der var passager… hvor jeg … fik det fysisk dårligt. Men… det er jo også fordi at du skriver på en måde, som gør det let for mig at skabe billederne inde i hovedet. Jeg kunne jo se det hele for mig og på nogle måder, mærke det på egen krop. Det synes jeg var barskt. Men det er jo også positivt at du, med ord, formår at skabe en følelse af at være tilstede selv.”

Min faglige baggrund som kandidat i pædagogisk psykologi har også informeret min historie. Jeg har været drevet af en nysgerrighed for at skabe et univers og en historie, som kan åbne en samtale om betingelserne for at være ung i dag. Jeg har også skævet en smule til historier som Divergent, 1984, Hunger Games samt Flawed/Perfect for inspiration.

Bogen udgives ultimo 2019 på Byens Forlag. Et forlag med en for mig spændende udgivelsesprofil. De tænker kreativt og ud af boksen, har tre caféer i hhv. København, Aarhus og Vejle og har fingeren på pulsen i forhold til litteratur for unge.

Du kan forudbestille bogen hos mig ved at sende mig en mail. Udsalgsprisen bliver omkring 229 kr (plus porto, hvis den skal sendes). En god julegave til de unge mennesker i dit liv – og deres voksne.