Hvem skriver du til? Hvem skal læse din bog?
Du har verdens bedste idé til en bog. Du synes selv, at emnet er vildt interessant, og du er helt sikkert, at den bog, du gerne vil skrive, er en gave til verden. Og det er den helt sikkert også, men hvem skal læse den?
Både når jeg har skrevet en roman og de gange, jeg har kastet mig ud i en fagbog, har jeg forsøgt at forestille mig, hvem jeg skriver til. Ikke sådan helt konkret, men en målgruppe. Den kan være smal og bred, og det har også betydning, når du skal ud for at banke på døre til forlag. For det er nærmest det første spørgsmål, de stiller: Hvem er bogen til? Bliver målgruppen for bred, kan bogen være svær at markedsføre de rette steder…
Min første fagbog Dit sensitive barn er skrevet med forældre i baghovedet, også fordi den undersøgelse, jeg havde lavet som grundlag for bogen, var lavet blandt forældre (som en del af mit universitetsspeciale). Arousal og Compassion og Den pædagogiske redskabsbog er primært henvendt til lærere og pædagoger, der arbejder med børn og unge, hvor Omsorgstræthed er mere bred. Målgruppen var her professionelle, der arbejder med mennesker og relationer. Det betyder ikke, at andre ikke kan læse bøgerne, men jeg har haft disse målgrupper i baghovedet, når jeg skriver bogen. Romanen Jeg ser dig er til Young Adult-segmentet (men min yngste læser har været omkring 13, og den ældste læser nærmer sig 90). Anes kald var til et lidt ældre publikum, som godt kan lide at læse om gamle dage.
Det er en stor fordel, hvis du allerede har adgang til en del af dit publikum, for du har også en stor andel i at sælge bogen. Det kan du læse om i et andet skrivetip.
