Forebyggelseslisten omsorgstræthed

Da jeg skrev bogen “Omsorgstræthed – syv forebyggende principper”, lavede jeg naturligvis en hel del research. Hver gang, jeg stødte på noget konkret, som jeg selv kunne gøre for at passe på mig selv, skrev jeg det på en liste. Jeg blandede det med noget af det, jeg fandt i forskningen, med mine egne mere empiriske erfaringer. Således fik jeg samlet en lang liste af aktiviteter og opmærksomhedspunkter, jeg selv kan gøre. Listen er på ingen måde udtømmende, så du kan roligt tilføje og fortsætte med dine egne gode strategier til at passe på dig selv.

Listen er både meget konkret (som at få noget praktisk hjælp), men der er også punkter, som kræver lidt mere omtanke og som måske er på den lidt længere bane som at tænke på, at du har ét liv, så du skal gøre dig umage.

At forebygge at løbe tør for omsorg er i høj grad en holdsport, som Rikke Høgsted siger. Altså er det ikke noget, du kan gøre alene. Du skal have dine kolleger med på holdet. Derudover kræver det også en ledelse, der har fokus på at passe på dig, og ikke mindst rammer et bæredygtigt og godt arbejdsmiljø. Derfor kan du i princippet gøre ALT, hvad jeg skriver på listen, og stadig føle dig omsorgstræt, fordi der er mange andre omstændigheder, der også spiller ind. Men uanset, er det min påstand, at du vil få det bedre med dig selv, hvis du prioriterer at passe på dig selv. Her kan listen fungere som inspirationskilde for dig.

På kurser og til foredrag bliver jeg altid bedt om at gå tilbage til den slide med listen, så deltagerne kan tage billeder. Derfor har jeg valgt at lægge den her på siden. D

Her er et billede af listen. Du finder link til download længere nede.

Sådan gør du:

Lav dig en god kop kaffe eller en varm kop te en dag, hvor du har god tid til at reflektere over, hvordan du gerne vil passe på dig selv. Sæt dig et sted, hvor du ikke bliver forstyrret og giv dig god tid til at se på alle punkterne i listen.

Du kan starte med at sætte krydser ved dem, der umiddelbart taler til dig, og som du gerne vil have som opmærksomhedspunkter. Kig derefter på de punkter, hvor du har sat kryds, og lav måske en prioriteret rækkefølge, så du ikke skal igang med det hele på én gang. Beslut herefter, hvordan du helt konkret vil gå i gang med det pågældende punkt. Hvornår, hvor, med hvem osv. Sæt evt. tid af i kalenderen, hvis det eksempelvis handler om at træne mindfulness eller se på, hvornår i din hverdag du kan gøre mere brug af musik. Gør det så konkret for dig som overhovedet muligt.

Når du klikker på linket, åbner skemaet i din browser. Herfra kan du hente det ned på din computer.
Link til at åbne og downloade: Forebyggelseslisten omsorgstræthed