Skrivetip #4: Fra idé til foreløbigt overblik

Fra idé til brainstorm til foreløbigt overblik og en mulig indholdsfortegnelse.

Spørg en hvilken som helst forfatter. Alle bøger er startet med en spinkel idé, en indskydelse, et behov for at forstå noget eller hjælpe andre med at blive klogere på et emne. Jeg får selv tusind idéer om dagen (eller næsten). De fleste forsvinder igen, men nogle idéer er yderst insisterende, og de bliver ved med at dukke op i forskellige former. Så idéen er påtrængende nok, beslutter jeg mig for at forsøge at få bredt idéen ud og lave en brainstorm på min foreløbige viden og mulige perspektiver på emnet.

Jeg er meget stor fan af mindmaps. Det passer godt til min popcornhjerne, fordi hver boble er lidt som endnu en majs, der popper med en del af en idé. Første omgang er bare en brainstorm om ALT det, jeg lige nu kan komme i tanke om om emnet. Den del gør jeg typisk ad flere omgange. Nogle gange arbejder jeg videre på den eksisterende mindmap, andre gange laver jeg en ny helt forfra for ikke at stirre mig blindt på det, jeg allerede har skrevet. Undervejs skriver jeg også noter – både på papirlapper og telefonen eller indtaler små beskeder på telefonen om det emne, jeg er optaget af, så jeg kan få så mange perspektiver med. Det er langt fra det hele, som viser sig at komme med i en eventuel bog.

På et tidspunkt har jeg rigtig mange noter på telefonen, løse stykker papir, mindmaps og andet. Nogle gange skriver jeg det hele ind i et regneark, printer det ud og klipper hvert ord eller sætning ud hver for sig. Herefter lægger jeg de små stykker papir ud på mit stuegulv og begynder at sortere for at se, om der kan danne sig nogle naturlige overskrifter (og typisk har jeg allerede en idé om, hvad det bliver, men ofte opstår der også noget nyt). Denne sorteringsproces kan også gøres flere gange.

Samlingen af noter og idéer bliver til en foreløbig struktur på bogen, en slags uforpligtende indholdsfortegnelse, som kan være et bud på, hvordan bogen skal bygges op. En proces, som også er løbende og kan forandre sig undervejs.

Alt det sker, før jeg skriver et eneste ord på manuskriptet (undtagen ved romaner, hvor processen er lidt anderledes, men jeg har stadig et overblik over min idé til plottets udvikling, før jeg skriver). Altså har jeg brug for at have en overordnet struktur på bogen, før jeg skriver. Sådan er det ikke for alle. Andre skriver bare løs og flytter rundt på passager efterfølgende. Intet er rigtigt eller forkert. Denne metode har bare vist sig at passe godt til mit behov for at sortere data og finde sammenhænge i mit materiale.