Sommerferie – yeah eller pyh?

I dag starter sommerferien for mine børn. Lige nu synes det som uendeligt lang tid og alle muligheder står åbne. Der er ikke grænser for alt det, vi kan nå og hvor fedt det bliver. Hver dag helt uden planer og hvor tiden bare kan flyde uden at vi skal være på bestemte steder på bestemte tidspunkter. Det lyder som en drøm – for nogen.

For andre kan det være nærmest angstprovokerende at have udsigt til endeløse dage uden planer. Hvad skal vi lave? Hvor skal vi hen? Hvornår skal vi spise? osv osv. Det kan virke temmeligt uoverskueligt, at dagene bare flyder. Især for de sensitive børn og børn, som har udfordringer med overblik og planlægning (de executive funktioner).

Personligt synes jeg, at syv uger helt uden struktur lyder som – ja tortur. Jeg har selv brug for, at der er en eller anden form for (løs) overordnet plan for dagen. Og nogle dage er planen, at der ingen plan er! Især, når vi er hjemme, hvor alt andet jo er vante omgivelser og det mad, vi plejer at spise osv.

Her er nogle gode råd til, hvordan du kan hjælpe dig selv og dit barn til at få en sommerferie, som tager hensyn til alle:

  • Alle overgange kræver tid og tilvænning! At skifte fra skole til sommerferie kræver nogle dages tilvænning. Det samme gælder, når vi rejser et nyt sted hen eller blot kører op til bedstemor – eller hjem igen for den sags skyld.
  • Hav en visuel overordnet plan for de syv uger! Måske en kalender på væggen, så alle kan følge med i, hvor langt I er kommet i sommerferien, hvor lang tid der er til, I skal afsted på ferie, hvem har ferie hvornår osv. Det kan give et godt overblik for alle.
  • Lav en daglig struktur! Selom dagene ikke er så stramt styrede, kan det alligevel være en god idé at holde på formerne. Forstået på den måde, at alle gavner af at have nogenlunde faste spisetider og sovetider. Gør den gerne synlig efter barnets alder.
  • Vis dagens plan! Det kan godt være, at dagene er næsten ens, men alligevel kan det være en god idé at tegne eller skrive, hvad der skal ske i dag. Det kan sagtens være det samme som i går, men så ved I alle det. Hvis du laver den kronologisk, er det ok, at der ikke er planer – eller at I selv må bestemme, hvad I har lyst til at lave.
  • Husk tid til at bearbejde! Dette gælder især, hvis I skal på ferie et fremmed sted. Det betyder mange nye indtryk, og jeg vil advare mod at arrangere en ferie, hvor der skal ske noget hver eneste dag. Sæt tid af til at give ro til sjæl og krop.
  • Syv ugers samvær 24/7 er intenst! Det er ok, at du også prioriterer tid til dig selv uden børn ind i mellem. Vi er ikke vant til at være sammen hele tiden, så du må også sørge for selv at blive ladet op – uden at skulle sørge for andres behov.
  • Afstemning af forventninger! Du har garanteret allerede planer i hovedet for, hvordan ferien skal forløbe. Men måske er dine børn og partners forventninger nogle helt andre. Det er en god idé at snakke om, hvad I gerne vil have ud af at have ferie.
  • Forvent konflikter! Det helt lyserøde billede af ferie er, at alle er glade og alle kan enes. Men sådan er det sjældent – i hvert fald ikke en hel ferie. At tingene er anderledes end til hverdag kan godt give større risiko for overstimulering.
  • Sanser er på (over)arbejde! Ferie i andre dele af verden end vores egne er spændende og samtidig et bombardement af sansestimulering: Anderledes mad, dufte, lyde og omgivelser kan være en udfordring for mange sensitive børn.
  • Vær til stede! Det bedste råd, jeg kan give dig, er at være der hvor du er. Er det fantastisk, så mærk det! Er det svært, så mærk det! Savner dine børn skolen, så er det ok! Vil I aldrig hjem, så mærk det! Alt er præcis som det skal være – også i ferien.

Vi skal af sted på ferie i to af de syv uger. Derudover har min datter og jeg planer én af de andre uger (ikke sammen). Ferien er derfor brudt op, så der er masser af tid til “ingenting” (som er det, jeg tænker “pyh” over) og samtidig tid til spændende oplevelser i nye omgivelser. Derudover skal jeg arbejde noget af tiden – heldigvis hjemmefra, og det kan jeg gøre om formiddagen, fordi jeg jo har to unge mennesker, som gerne sover til op ad formiddagen.

Så jeg er klar, med en løs og synlig struktur og en bevidsthed om og erfaring med, at der i ferien – som til hverdag – er momenter af frustration og trælse stunder men heldigvis også af uendelig lykke, intenst nærvær på den fede måde og forhåbentlig både solopgange og solnedgange (gerne med et glas rosé i hånden).

Faktisk er jeg klar – så både yeah og pyh. Det eneste, vi sådan set mangler, er det gode danske sommervejr, og det kan jeg ikke planlægge mig ud af – uanset hvor meget jeg prøver.

I får lige et billede af sidste års solopgang på Sardinien til fri afbenyttelse af at drømme sig mod varmere himmelstrøg.