TAK – af hjertet <3

I dag er det den amerikanske helligdag Thanksgiving. En dag, hvor amerikanerne siger tak for alt det, de har i livet. Tak for familie og venner, materielle goder, godt helbred og hvad de ellers kan finde på at takke for.

For godt et år siden sad jeg på Ørslev Kloster på skriveophold, hvor jeg lavede et minikursus og skrev en bog om taknemmelighed. Jeg dykkede ned i forskningen omkring denne praksis, og forstod at taknemmelige mennesker har mange psykologiske, fysiske og helbredsmæssige fordele. I kurset og den tilhørende e-bog er der masser af øvelser, som kan hjælpe med at få taknemmelighed som en daglig praksis.

Det virker nemlig!

Jeg har i mange år haft en lille notesbog under min topmadras i min seng. Ind imellem skriver jeg tre ting fra dagen, som har gjort mig ekstra glad og taknemmelig. Det behøver ikke være store ting, men måske bare at vi har haft en hyggelig stund over et spil 500 eller at jeg nød at drikke min kaffe i solskin på min marmorbænk. Omvendt har jeg også skrevet om min søsters bryllup, min datters konfirmation og en stor koncert hvor jeg var solist. Uanset om det er stort eller småt, er denne lille bog efterhånden ved at være en manual til mit gode liv. Her kan jeg læse om alt det, jeg sætter pris på i min hverdag, og jeg kan bladre år tilbage og se, hvad jeg var taknemmelig for for fire år siden. Det som kommer frem hos mig, er uden tvivl mine relationer til min familie og mine venner. De fylder virkelig meget i denne lille notes bog.

Når vi skriver taknemmelighedsdagbog, træner vi evnen til at se, hvad vi ydmygt må takke for i vores liv. Hvis vi tvinger os selv til, hver dag i tre uger, at skrive tre gode ting hver eneste dag, så skal vi jo se efter hvad vi kan skrive hver eneste dag. Nogle dage er det nemt, og andre dage må vi ty til ting som rent vand i hanen, at jeg har tag over hovedet og at jeg har evnen til at rejse mig fra min stol og bevæge mig frit omkring. Det er nemlig ikke en selvfølge for alle mennesker.

Det er i øvrigt en anden øvelse i e-bogen. At skrive alt det ned, som vi ikke lægger mærke til i vores hverdag, men som ville få store konsekvenser for os, hvis vi skulle undvære det. Prøv at sætte dig i 10 minutter, hvor du bare skriver alt det, du tager for givet hver eneste dag. Det sætter livet lidt i perspektiv.

Jeg ønsker dig en glædelig Taksigelsesdag, og jeg takker ydmygt over at du læser med, følger med, skriver til mig og giver dig til kende på min facebookside. Og selvfølgelig vil jeg blive meget taknemmelig, hvis du vil købe mit minikursus med tilhørende e-bog. I dag koster det kun 49 kr samlet. Læs her hvordan du bestiller.

Kærligst, Anne-Mette