En farlig verden!

Når jeg tænker tilbage på hvordan jeg var som barn, så husker jeg mig selv som et ængsteligt barn på mange måder. Jeg grublede og tænkte og bekymrede mig om alt muligt. Både om stort og småt.

Eksempelvis var jeg det, jeg i dag kalder en selektiv spiser. Altså kræsen. Jeg spiste meget ensidigt og især kogte kartofler kunne jeg næsten ikke klemme ned. Jeg husker, hvordan der (også) mens jeg var barn, var hungersnød i Afrika, og jeg hørte (som andre måske også har hørt) argumentet om at skulle spise op, fordi man skulle tænke på de sultne børn i Afrika. Forstået på den måde, at vi skulle være taknemmelige for, at vi fik mad at spise hver dag. Billederne i tv-avisen af børn med tændstiktynde arme og tykke maver som resultat af fejl- og underernæring satte sig virkelig i min bevidsthed. Ofte sad jeg ved spisebordet og tænkte på, hvordan de stakkels børn dog bare kunne få mine dumme kartofler. Jeg tænkte på, hvordan jeg kunne fylde en kuvert eller en stor papkasse med mad (gerne en hel sæk kartofler, så jeg kunne slippe), og sende det til “De sultne børn, Afrika”. Og gerne overfrankeret i december, så den ekstra porto kunne gå til velgørende formål.

En anden ting, jeg bekymrede mig om, var 3. verdenskrig. Jeg er vokset op i 70’erne og 80’erne, hvor der var en konstant trussel om atomkrig i det store verdensbillede. Ofte tænkte jeg på, hvordan et tryk på en knap kunne eliminere hele verden. Faktisk kunne jeg nærmest se knappen for mig meget bogstaveligt. Jeg var rædselsslagen for, at der skulle blive krig i verden, også fordi jeg ikke forstod mig på voksen-politik og havde svært ved at vurdere, hvorvidt det var en reel trussel.

Når jeg så i dag ser Donald Trumps tweet delt på facebook (jeg følger ham IKKE selv, fordi jeg bliver så påvirket af alt det lort, han lukker ud), så kan jeg mærke, at jeg er tilbage i parcelhuset med de brune, orange og grønne nuancer i interiøret. Jeg bliver pludselig ti år igen, frygter at hele verden vil forsvinde ved blot et tryk på en knap. Jeg får lyst at gemme mig i skabet på mit værelse for at få verden til at forsvinde. Det rører ved en grundangst i mig, som jeg ikke har lyst til at blive mindet om.

Bruger jeg fornuften, ved jeg jo godt, at det ikke kommer til at ske – altså at Trump eller hans kompagnon i Nordkorea trykker på en knap, som destruerer jordkloden. Men frygten ligger lige for og den er svær at holde fra døren, når jeg læser de beskeder, som ryger tværs gennem cyberspace i disse dage fra mennesker, som har til opgave at gøre verden til et bedre sted.

Derfor ser jeg ikke nyheder. Jeg læser kun udvalgte dele af netaviser, og næsten aldrig om verdens katastrofer, krige og konflikter. Jeg er heller ikke glad for reklamer, hvor jeg mindes om hungersnød og små børn, der lider rundt omkring i verden. Det er ikke fordi jeg tror, jeg kan få det til at forsvinde af at ignorere det, men fordi det påvirker mig i høj grad og har indflydelse på min humør og mit bekymringsniveau i hverdagen.