Fra idé til færdig bog

En idé opstår

I foråret 2019 opstod idéen til at skrive en ny fagbog for første gang. På det tidspunkt havde jeg holdt mange kurser om low arousal, egenomsorg og autisme. Jeg havde undervist i forskellige specialpædagogiske forståelse på pædagoguddannelse, og jeg nørdede for alvor i viden om hjerne og sanser (det gør jeg i øvrigt stadig). Jeg havde selv læst flere gode bøger, som jeg lænede mig op ad, men jeg manglede en, som samlede min forståelse af, hvordan vi bedst hjælper børn og unge med brug for en specialpædagogisk indsats.

Allerførst brainstormede jeg alle de ord, tanker, begreber, forståelser, tilgange og andet, som relaterede sig til det, jeg arbejdede med på det tidspunkt. Det blev en meget lang liste. Derefter opdagede jeg, at fire temaer dukkede op, og jeg sorterede herefter de enkelte ord og udsagn i fire grupper: Menneske, adfærd, relation og omsorg (senere compassion).

Brainstorm overblik

Jeg kunne se, at det var muligt at skille emnerne ad, selv om de alle var indbyrdes forbunde. Ved at komme omkring de fire temaer, ville læseren blive godt klædt på til at håndtere situationer i hverdagen med børn og unge med brug for en specialpædagogisk indsats.

I efteråret 2019 begyndte jeg så småt at skrive, men da jeg samtidig var i gang med at redigere min første roman, Jeg ser dig, og fordi jeg havde travlt som aldrig før med at holde kurser og foredrag, måtte jeg acceptere, at tiden var for knap til at forfølge denne idé for nu.

Skrivning og redigering

2020 kom med corona, og i efteråret, hvor kalenderen langt fra var fyldt og Jeg ser dig for længst udgivet, tog jeg teten op igen. Jeg ringede til et par forlag, og redaktør Signe fra Akademisk Forlag synes, det lød som en god idé. Hun bad mig sende en synopsis og en udførlig indholdsfortegnelse, så det gjorde jeg, og hun sagde heldigvis ja tak.

Bogen er skrevet i efteråret 2020 og foråret 2021, hvorefter redigeringsprocessen startede. Midt i september 2021 udkommer den. Endelig. At skrive og redigere en bog er en vanvittig lang proces. Fantastisk, og samtidig virkelig udmattende på mange måder. Derfor glæder jeg mig ufatteligt meget til at stå med det færdige resultat i hånden. I skrivende stund er bogen til tryk, og jeg forventer at kunne holde første eksemplar i hånden omkring den 10. september, hvis alt går vel. Og jeg glæder mig helt ufatteligt. Du kan se omslaget til bogen her:

Jeg er sikker på, at mine mange timers skrivning kommer til at hjælpe lærere, pædagoger og andet pædagogisk personale med at tilpasse deres indsats til børnene (og ikke omvendt) OG at lære, hvordan de kan passe bedre på sig selv. Det er i hvert fald målet med bogen.

Vil du bestille et signeret eksemplar, kan du skriv til mig på mail@annemettesohn.dk. Det synes jeg faktisk, du skal gøre. For børnenes, de unges og ikke mindst din egen skyld.