Empati i tre former

Kender du det?

Måske har du prøvet det? At en veninde har fået konstateret en alvorlig sygdom, og det eneste du ønsker er at gøre livet nemmere for hende. Måske sender du blomster, laver mad til hendes familie eller lægger øre og skulder til alt det, som er svært?

Eller genkender du denne situation? At du lytter til en anden person fortælle sin hjerteskærende historie med et tragisk dødsfald, og fordi du selv har oplevet at miste, mærker du den andens sorg over at miste, som var det din egen?

Eller tænker du, når du hører en lille baby græde på et fly, at det må være svært at være forældre i den situation, når de ved, at stort set alle passagerer ønsker, at de bare skal få babyen til at være stille, men at du ved, at det kan være sværere end som så?

Så vil jeg sige tillykke, du har evnen til empati, og det er godt. Empati er en forudsætning for at mærke andres behov, forstå hvordan andre tænker og føler og ikke mindst at kunne vise omsorg og lindre andres smerte gennem dine handlinger. Basalt set er empati evnen til at forstå andres følelser og handlinger, men også hvad der ligger bag. 

Tre former for empati

Daniel Goleman er amerikansk psykolog, Ph.D og forfatter til flere bestsellere, blandt andet bogen fra 1995 “Emotionel Intelligence”. Han argumentere i bogen for, at følelsesmæssig intelligens er en større forudsigende kraft til et godt liv end at have en høj IQ. Han har også beskrevet tre forskellige former for empati, som er meningsfulde at skelne imellem: 

  • Kognitiv empati 
  • Emotionel empati
  • Empatisk bekymring
Kognitiv empati

Kognitiv empati har en del til fælles med mentalisering. Altså evnen til at tage andres perspektiv og forstå, hvordan de tænker og oplever verden. Her bruger du dit intellekt og bruger dine egen mentale forestillinger fra din egen oplevelsesverden til at forsøge at sætte dig ind i, hvad den anden tænker. Det kræver, som er tilfældet i mentalisering, åbenhed, nysgerrighed og en balance mellem dig og den anden, som ved kognitiv empati tipper mod den anden. Som i tilfældet med forældrene til babyen i flyet ovenfor. Her bruger du din tankemæssige forestillingsevne til at sætte dig i forældrenes sted for at mærke, hvordan de har det. 

Emotionel empati

Emotionel empati er følelsen af, at noget hos en anden vækker genklang hos dig selv. Det kan være en meget stærk oplevelse at mærke en følelsesmæssig samhørighed med en anden, som føles dybt i dig selv. Som om I kommer på samme bølgelængde og forstår hinanden uden at skulle forklare. Jeg har prøvet det i forhold til at møde andre forældre til børn og unge med autisme. At få en følelse af, at vi forstår hinanden næsten helt uden ord, fordi den anden præcist ved, hvordan det er at have et barn, der skiller sig ud, og som er i verden på en helt særlig måde. Det kan også være med eksemplet ovenfor med at miste. Der kommer du i kontakt med din egen oplevelse og kan derfor resonere med dine egne følelser. Emotionel empati er en måde at dele en følelse med en anden. 

Empatisk omsorg

Empatisk omsorg bringer compassion ind i billedet. Du mærker den andens smerte, har et ønske om at lindre og en mulighed for at gøre noget. Jeg kan kalde det den mere handlende del af empati, fordi du her aktivt handler på din bekymring. Du kommunikerer til den anden, at du føler med og forstår, og at du gerne vil hjælpe med at bære alt det, som er svært. At bære med er i øvrigt et af mine yndlingsudtryk i forhold til compassion. Jeg har lært det af min mentor og veninde, som er hospitalspræst. At bære med en anden er empatisk omsorg. Det er at fortælle den anden, at hun ikke skal være alene med alt det, som er svært, men at du har et aktivt ønske om at hjælpe med smerten. Hvis din veninde, som i det første eksempel, har fået en alvorlig sygdom, er det empatisk omsorg at hjælpe hende med at bære, både følelsesmæssigt og i forhold til mere praktiske ting. 

Uanset, så er empati for mig at se kittet, der får menneskeheden til at hænge sammen. Uden empati var vi isolerede øer, som kun tænkte på os selv og ikke bekymrede os om andre. Empati er tanke, følelse og handling overfor den anden. Empati er en forudsætning for compassion, og din empati er en knap ressource, du skal værne om og passe godt på, for den kan løbe tør, hvis du ikke selv bliver fyldt op og båret af andre. Nogle gange skal du bruge et enkelt ord for at blive mødt af andres empati, når du selv er løbet tør. Det er ordet hjælp! Er du god til at spørge om hjælp, når du løber tør for empati?