Hvad koster en weekendtur til Tyskland?

Det er ikke uden omkostninger at tage på weekendtur med overnatning. Og slet ikke i den weekend, hvor vi stiller om til sommertid. Faktisk koster det meget mere end kroner og ører.

I denne weekend var jeg helt ekstraordinært fri for forpligtelser. Et kursus var blevet aflyst, og jeg havde fri fra kirken. Det betød, at vi pludselig havde muligheden for at tage på tur med overnatning. Det sker virkelig sjældent. Min datter bliver 16 lige om lidt og sidste skoledag lurer lige om hjørnet, så vi har længe talt om at tage en tur til grænsen for at købe lidt ind til fest og det løse. Løsningen blev en kombination. Tur til grænsen med overnatning på hotel lige syd for Kruså og grænseshopping i Fleggaard.

Allerede sidste weekend fortalte jeg min søn, at vi skulle på tur. Det blev som ventet ikke modtaget med kyshånd, men jeg gjorde opmærksom på hvor meget vi faktisk skulle være hjemme i løbet af weekenden og i mindre grad, hvor lang tid vi skulle være væk. I løbet af ugen har vi ikke talt meget om det, fordi det er min erfaring, at det bare pisker en stemning op. 

Lørdag lavede vi en løs tidsplan – især med vægt på, hvornår vi ville være hjemme igen. Vi var af sted fra lørdag kl. 14 og var hjemme igen kl. 16 søndag eftermiddag. Turen gik som udgangspunkt fint. Hotellet var godt, der var indendørs og udendørs pool, som vi selvfølgelig prøvede. Vi spiste pizza på værelset, da en tur på restaurant ville være for stor en belastning. Vi hoppede i sengen. Vi spillede UNO. Bølgerne gik højt ind i mellem, og især da min søn skulle i seng, var filmen ved at knække. Det var blevet lige sent nok, og han ville bare gerne hjem NU. Jeg fik ham dog til at falde til ro og i søvn.

En lille note fra morgenmadsbuffet’en: Er I klar over, hvor kompliceret en proces det er, når man har autisme og svært ved overblik og stillingtagen? Det er jo helt vildt. Så jeg bruger enormt meget energi på at guide min søn gennem dette, og undres i processen over nogle af de spørgsmål han stiller (som hvordan han skal få både vaffel samt små skåle med flormelis og syltetøj ned på bordet – uden at støde ind i nogen). Hans spørgsmål giver mig en lille idé om, hvor meget han faktisk er på overarbejde i denne situation.

Jeg havde lovet min datter, at hun ville få al den tid, hun havde brug for i grænsebutikken. Til gengæld måtte hun love mig ikke at kommentere, blande sig i eller byde ind i forhold til min søn. Det er uendeligt svært at få mine to børns behov opfyldt samtidig. De kan nærmest ikke være mere forskellige, hverken af sind eller i deres behov. Og fordi jeg bilder mig ind, at jeg kan sætte mig ind i begges måde at tænke på, er min hjerne for alvor på overarbejde sådan en weekend. Løsningen blev, at min søn blev i bilen med en mobiltelefon, ipad og høretelefoner, og så fik vi shoppet (sammen med TUSINDVIS af tørstige danskere).

Vi kom igennem, fik læsset og kørte hjemad. På vejen skulle vi spise, og vi endte på McD ved transportcenteret i Vejle. Efter lidt panik ved bilen, sendte jeg min mand og datter ind for at købe mad til dem. Så ville jeg finde ud af, hvad min søn og jeg ville spise. I bilen fandt jeg ud af, præcis hvad han ville have – altså PRÆCIS, så vi gik sammen ind i restauranten. Jeg gik hen til de andre, som stod i kø, men min søn vendte om efter fem skridt for at gå tilbage til bilen. Jeg fik afgivet ordren til min mand (hvis øjne flakkede rundt over alle de eksakte informationer, han skulle huske). Heldigvis reddede min datter os ved at sige: “Mor, jeg har skrevet det hele ned”. TAK.

Mig ud til bilen for at låse op for min søn. Tilbage på McD fordi jeg var ved at tisse i bukserne. Tilbage til bilen, hvor min mand og datter kom med (den helt rigtige) mad. Vi spiste i bilen, fordi det simpelthen ikke var en mulighed at spise andre steder.

Nu til morgen mærker jeg prisen for denne weekend. Tysklandstur og sommertid koster. Min søn sover endnu (klokken er 8.48). Han sover nærmest aldrig længe. Jeg har for længst skrevet til skolen, at han ikke kommer, fordi han er sløj. Jeg startede med at vække ham 6.30 som jeg plejer, men efter en times forsøg måtte jeg erkende, at det ville være for stor en belastning at sende ham i skole. Så jeg lagde mig ind til ham og sagde: “Jeg kan godt mærke, at den tur har været hård ved dig og at det med at stille uret er svært. Derfor har jeg bestemt, at du må blive hjemme ved mig i dag.” Hans krop blev helt blød som smør og han pakkede sig længere ned i dynen, mens han græd og sagde: “Tak, mor”. Jeg tror, det var en god beslutning.

Et lille tvist: Jeg spurgte min datter over havregrøden, hvad hun tænkte om, at hendes far og jeg brugte så meget energi på at forsøge at få lillebror op og af sted, hvortil hun svarede: “Jeg styrer bare mit eget show”… Godt så.

 

Spørgsmålet , som står tilbage efter sådan en weekend og med tanke på omkostningerne er altid: Skal vi blive hjemme for at undgå denne overstimulation? Eller skal vi gøre det med alle de forbehold, vi kan tage (som at spise på værelset, lade min søn blive i bilen mens vi shopper, spise McD i bilen osv)? Vi er fire personer i familien med meget forskellige behov, og jeg vil gerne gøre, hvad jeg kan for at tage hensyn til alle….