10 gode grunde til at favne din sensitive side

Der er mange årsager til, at vi skal være stolte af vores sensitivitet. Også selv om den ind i mellem spænder lidt ben for os.

Her er 10 gode grunde, som uddybes kort nedenfor.

 

1. Vi er empatiske.

Sensitive mennesker har iflg. Elaine Aron en ekstremt empatisk natur. Ind i mellem er det som om vi forstår andre mennesker før de forstår sig selv. Vi har meget nemt ved at sætte os ind i andre menneskers situation, og det er derfor vi er fantastiske pædagoger, lærere, sygeplejersker, psykologer og andre professioner, hvor vi hjælper andre. Det giver os også mange fordele i det private liv, fordi vi kan se og forstå ting fra flere sider. Absolut en prisværdig egenskab.

2. Vi tager ofte ikke del i en konflikt.

Fordi konfrontationer øger spændinger og vores angstniveau, på grund af vores tendens til at bekymre os for potentiel kritik eller at sige vores mening højt, kan vi godt være splittede, når vi møder uretfærdighed. Simpelthen fordi vi er mennesker, der elsker harmoni og at alle har det godt, frem for at få ret. Vi bryder os heller ikke om at blive mødt med en vred og voldsom reaktion fra andre. Og helt ærligt, hvem bryder sig egentlig om at skændes med andre mennesker?

3. Vi er indsigtsfulde.

Ingen kan mærke forandringen i stemningen hos en anden person eller i en forsamling som sensitive mennesker. Det er som om vi har en intuitiv fornemmelse for vores omgivelser, som andre generelt ikke er opmærksomme på. Det betyder, vi oftere lægger mærke til, hvis en kollega er ked af det, hvis vores partner kommer hjem i dårligt humør eller vores børn er lidt pirrelige. Og så er vi i øvrigt rigtig gode til at tilpasse vores reaktioner til stemningen.

4. Det sensitive træk hjælper os i vores arbejdsliv.

Vi er fantastiske holdspillere, fordi vi netop er empatiske og indsigtsfulde. Vi formår at se, hvad der er brug for i gruppen og ofte har vi øje for processen og gruppens medlemmer frem for at gå benhårdt efter målet. Faktisk er sensitive mennesker ofte dygtige ledere, fordi vi har øje for andres velbefindende og ønsker, at de får succes med det, de laver. Vi har også den fordel, at vi er gode til at mærke, hvad der er godt for os i vores arbejdsliv, og vi øver os i at skabe betingelser, som passer til den måde, vi er på.

5. Vi forfølger meningsfulde projekter.

Vi leder efter mening og et formål med det, vi gør. Lige meget om det er et nyt initiativ i vores arbejdsliv, om det er i familien eller et helt tredje sted, så gør vi sjældent noget, som ikke giver mening for os. Frivilligt arbejde er et eksempel på, hvordan vi vælger med hjertet og typisk, hvor vi kan hjælpe andre mennesker med den viden og de evner, vi har.

6. Vi tænker og føler ting dybere.

Det, vi oplever og sanser i verden, har brug for en dyb bearbejdning. Det er livets begivenheder, situationer og forandringer, som vi bliver nød til at få tænkt og følt på alle leder og kanter. Derudover har vi lettere til tårer, og det er faktisk en god ting, når vi tænker på vores velbefindende. Følelser er ikke svaghed – og det må vi gerne skrive os selv i panden. De hjælper os med at pejle i verden og mærke, hvad der er godt for os og det modsatte.

7. Vi er detaljeorienterede.

En god egenskab i rigtig mange arbejdsforhold, så skriv det endelig på dit cv. Som sensitive mennesker er vi ofte de første til at lægge mærke til selv den mindste forandring. Det kan være en kollegas nye frisure eller at naboen har plantet et nyt træ. At kære for detaljen kræver evnen til  fordybelse, en egenskab som er anvendelig i alle livets forhold.

8. Vi bruger og viser følelser i vores forhold.

Vi elsker virkelig med krop og sjæl. Helt ud i det yderste af hårspidserne. Vi har stærke følelser for dem, vi elsker og vi har evnen til at helt at tune ind på vores partner, hvilket er et postivt karakteristika. Vores kære er aldrig i tvivl om vores kærlighed, fordi vi viser og fortæller dem det meget og gerne. Det samme gælder overfor venner og familie. Vores relationer til andre er præget af dybe følelser, som kommer fra hjertet.

9. Vi har gode manerer.

Vi er gode til at give plads til andre, fx. i toget eller bussen. Vi har øje for andres behov, hvis en mor i et supermarked har brug for at du hjælpe med at bære hendes varer. Vores adfærd er altid tilpasset situationen og vi har styr på vores Emma Gad i forskellige situationer. Det betyder dog også, at du lægger mærke til, hvis andre er mindre høflige. Vi ønsker ikke at træde udenfor normerne, og vi lægger en stor ære i at have gode manerer.

10. Vi er bare skruet sammen på denne måde.

Når alt kommer til alt, kan vi ikke kæmpe mod den personlighed, som vi er født med. Forskning indikerer, at særligt sensitive mennesker er neurologisk bygget til at være følelsesladede og empatiske. Med andre ord, kan vi ikke kæmpe mod vores natur. Det er meget bedre at favne alle sider af os selv og vores personlighed. Med tårer og det hele.

 

Dette indlæg er direkte inspireret af en artikel på Huffington Post‘s hjemmeside. De skriver en del artikler om særlig sensitivitet på en anerkendende måde.