Avisoverskrifter, og hvad de gør ved mig…

Det vrimler i øjeblikket med artikler fra alle sider, med udtalelser fra mennesker som har en mening om autisme. Så er det kosten, vi skal ændre for at “kurere” vores børn, eller også skal vi (igen) slå os selv i hovedet med en overskrift om diagnose eller opdragelse som skyld i børnenes uhensigtsmæssige adfærd.

Jeg bliver så træt, så træt. Helt ind til benet. Fordi den slags overskrifter er med til at farve billedet for mennesker, som IKKE har autisme inde på livet. Samtidig betyder det også, at jeg endnu engang selvransager og tænker, hvis nu jeg kunne få mit barn befriet for alle de udfordringer, en autisme spektrum forstyrrelse fører med sig, blot ved at sørge for en bestemt kost, så er det måske værd at prøve. Selv om jeg ved, at det er løgn. I øvrigt i forhold til at barn, som i forvejen er yderst udfordret i forhold til at spise varieret. En af de tillægsopgaver mange forældre til børn med autisme kæmper med. Det er en kendt sag, at autisme og spiseudfordringer hænger sammen for rigtig mange børn, unge og voksne.

Endnu engang tvinges jeg til at kigge på måden, jeg og min mand opdrager vores søn . Vi er ikke perfekte, og der er helt sikkert plads til forbedring, men at tro på, at vi “bare” kan opdrage ham til at kunne håndtere mange mennesker sammen, høje lyde, håndtere krav som overstiger evnerne eller tale til vildt fremmede, har jeg for længst forstået er kampe, som jeg ikke kan eller vil kæmpe. Prisen med nedsmeltninger, konflikter og (selv)bebrejdelser er simpelthen for høj.

Så jeg gider ikke læse de åndsvage artikler, som dukker op i min nyhedsfeed på Facebook. Alligevel påvirkes jeg af dem og rammes af min egen utilstrækkelighed og magtesløshed over ikke at kunne handle mig ud af min søns autisme. Fordi jeg jo mærker, hvor meget han kæmper – både med overhovedet at prøve at smage mad, som er anderledes og også i forhold til at leve op til nogle høje standarder ved at være i verden. Konsekvensen er, at han lever sit liv på sit værelse, når han ikke er i skole. Fordi han er klar over, at han ikke evner at kunne være social med andre mennesker særligt længe ad gangen, og fordi han ikke ønsker at være nogen til last eller skuffe omgivelserne med sin til tider anderledes adfærd. Han ønsker ganske enkelt ikke at stikke ud.

Overskrifter som dem, vi har været vidne til den forgangne uge, er med til at skubbe til hans isolation. Ikke at han læser artiklerne, men fordi han ude i verden jo bliver mødt med krav, som han ikke kan leve op til. Han kommer til at møde mennesker, som ikke forstår hvorfor han ikke bare kan opføre sig som alle andre. Han vil komme i flere situationer, hvor mad er en kæmpe udfordring, og mange gange vil han blive konfronteret med, at han – trods vores forsøg på den gode opdragelse – ikke har en normal neurologiske profil, som gør ham i stand til at forstå, hvad der forventes af ham lige nu.

Jeg gør det allerbedste, jeg kan. Jeg snor mig og vrider min hjerne for at sørge for, at han – trods sit snævre spiserepertoire – får udvidet sin kulinariske horisont en lille smule hele tiden. Du kan også være sikker på, at jeg forbereder ham alt, det bedste jeg har lært, så han i mindre grad falder udenfor i sin sociale adfærd. Vi træner, hvad man siger i forskellige situationer – og hvad man ikke siger. Vi snakker om, hvordan kan kommer ind i et rum med fremmede mennesker. Jeg vurderer nærmest hver eneste dag, hvad han kan holde til. Og jeg gør alt, hvad jeg overhovedet kan for at lære ham at stikke mindst muligt ud, så han ikke får prædikatet “dårlig opdragelse”.

Fordi han kommer til at møde mennesker, som har læst de samme overskrifter.